Posjet Regionalnom centru izvrsnosti za robotske tehnologije

Posjet Regionalnom centru izvrsnosti za robotske tehnologije

Učenici Osnovne škole Lučko posjetili su Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije, poznat pod nazivom CRTA na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u sklopu izvannastavnih aktivnosti „Robotika“ i „3D modeliranje planiranih unutar projekta „Budi STEMfluencer“.

Aktivnosti Centra su usmjerene prema istraživanju i razvoju naprednih robotskih primjena u industriji i medicini, gdje tradicionalnu automatizaciju i ljudski rad trebaju zamijeniti fleksibilni, svestrani i adaptivni robotski sustavi.
Uz stručno vodstvo učenici su imali priliku vidjeti različite projekte na kojima centar trenutno radi. Neki od robota koji su oduševili naše STEMfluencere su robotski sustav Ronna za primjenu u neurokirurgiji, ASAP kojemu je cilj razviti sustav za autonomni pregled i predviđanje integriteta prometne infrastrukture, roboti i strojevi za primjenu u industriji te demonstracija rada veselog psa Spot-a. Osim načina rada i primjene robota u stvarnom svijetu učenici su imali priliku vidjeti i prostoriju u kojoj se izrađuju najprecizniji dijelovi za sklapanje robota i ostalih strojeva.
Na kraju posjeta svaki učenik je za uspomenu dobio privjeske izrađene na 3D printeru, što je bilo posebno iznenađenje djelatnika CRTA-e.