Održana završna konferencija projekta Budi STEMfluencer

Održana završna konferencija projekta Budi STEMfluencer

Dana 27. veljače 2024. održana je završna konferencija projekta Budi STEMfluencer u prostorima Nositelja projekta Osnovne škole Lučko.

"Danas smo vidjeli ne samo postignuća u STEM području, nego postignuća djece i cijelih kolektiva škola partnera. Želim svima uključenima u ovaj projekt od srca čestitati" rekao je Luka Juroš pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade

Predstavnici projektnih partnera su predstavili rezultate projekta koji uključuju: modernizaciju šest STEM učionica suvremenom opremom kao tehnički preduvjet za uvođenje STEM-a u redovnu nastavu te izvannastavne školske programe, aktivnosti vezane uz edukacije učitelja, odgojno-obrazovnih radnika i učenika kao i aktivnosti bilateralne suradnje koju su hrvatski partneri projekta: Osnovna škola Lučko, Osnovna škola Nikole Tesle, Osnovna škola Vugrovec-Kašina te Razvojna agencija Zagreb uspostavili sa norveškom GovTech tvrtkom Åpenhet AS.

Norveški je partner hrvatskim učiteljima omogućio povezivanje i dijalog s najboljim STEM stručnjacima uz mogućnost posjeta te razmjenu iskustava sa školama i institucijama u Oslu u sklopu studijskih putovanja. Zajedničkim radom hrvatskih učitelja i norveških stručnjaka projekt je kreirao STEM knjižnicu u koju su pohranjeni nastavni materijali za redovnu nastavu i izvannastavne aktivnosti u području robotike, astronomije, forenzike, 3D modeliranja, aktivnosti u STEM vrtu i slično. Po završetku projekta STEM knjižnica je dostupna svim školama na nacionalnoj razini čime se olakšava njihova tranzicija na STEM obrazovanje.

Projekt Budi STEMfluencer je imao cilj jačanja kapaciteta institucija osnovnoškolskog obrazovanja u Republici Hrvatskoj u STEM podučavanju s konačnim ciljem poboljšanja STEM vještina učitelja, odgojno-obrazovnih radnika i učenika, a provodio se kroz 18 mjeseci u periodu od 01. rujna 2022. do 29. veljače 2024.


Projekt je vrijedan 734.405,40 eura, a financiranje je osigurano kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora u omjeru od 85% dok je ostatak sredstava osigurala Republika Hrvatska u sklopu Programa Lokalnog razvoja i smanjenja siromaštva.