Održan prvi STEM tjedan u sklopu projekta Budi STEMfluencer

U periodu od 09 .- 13. listopada 2023. održan je prvi STEM tjedan u kojemu su partneri s područja Grada Zagreba, Osnovna škola Lučko, Osnovna škola Vugrovec-Kašina,  Osnovna škola Nikole Tesle i Razvojna agencija Zagreb, organizirali brojne zabavne STEM aktivnosti s učenicima, učiteljima i odgojno-obrazovnim radnicima kako bi što kvalitetnije predstavile trenutno ostvarene projektne rezultate gostima i predstavnicima petog projektnog partnera Åpenhet AS, GovTech tvrtke iz Kraljevine Norveške s kojim je uspostavljena uspješna bilateralna suradnja.

Svaka škola je predstavila nastavne i izvannastavne STEM aktivnosti kroz praktične radionice, pokuse i igre uz prezentacije koje su odradili entuzijastični i veseli STEMfluenceri partnerskih škola. U OŠ Nikole Tesle fokus je bio na radionicama u području forenzike, robotike i makerspace-a. Svoje norveške goste uveselili su spretnošću da im kroz testove utvrde krvnu grupu, analiziraju otiske prsta te kroz pokuse pokažu kako se analizira sastav kostiju. Mlađi uzrasti su pokazali svoju spretnost u izradi raznih modela u okviru aktivnosti makerspace-a. OŠ Lučko je predstavila školske STEM aktivnosti vezane uz novoizgrađeni STEM vrt, organizirala radionicu koju su vodili mladi kemičari koji su predstavili postupak destilacije aromatičnog bilja kao i izradu mirisnih krema, melema i hidrolata. Na novom sublimacijskom printeru su, uz vodstvo nastavnika tehničke kulture te timski rad, otisnuli majice s logom tvrtke Åpenhet AS i time oduševili svoje norveške goste.

Aktivnosti trećeg dana STEM tjedna odvijale su se u OŠ Vugrovec-Kašina gdje je taj dan klasična nastava bila zamijenjena cjelodnevnim zabavnim STEM radionicama u područjima robotike, astronomije, STEAMy English, DigIT te aktivnosti Eko grupe u unutarnjem i vanjskom STEM vrtu uz podršku  predstavnica Agronomskog fakulteta Zagreb s kojim škola ima dugogodišnju suradnju.

Pored školskih aktivnosti na kojima su sudjelovali, norveški predstavnici imali su priliku posjetiti Tehnički muzej Nikole Tesle, Zvjezdarnicu Zagreb te tvrtku Rimac, čiji su predstavnici uložili hvale vrijedan trud da svako u svojoj domeni prezentira najbolje iz područja znanosti, astronomije, tehnologije i inženjerstva što ih je oduševilo i stvorilo potencijal za neke nove suradnje. Drugi STEM tjedan i završna konferencija projekta očekuju se početkom iduće godine.

c2c3c4c5c6c77c8