Mladi kemičari Osnovne škole Lučko posjetili obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo gospodina Zlatka Čanđara

Mladi kemičari Osnovne škole Lučko posjetili obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo gospodina Zlatka Čanđara

Učenici sedmih razreda OŠ Lučko koji idu na izvannastavnu aktivnost Mladi kemičari posjetili su obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo gospodina Zlatka Čanđara iz mjesta Šumećani kraj Ivanić-Grada.

Gospodin Zlatko Čandžar bavi se proizvodnjom i preradom lavande budrovke.

Na terenskoj nastavi učenici su naučili nešto više o uzgoju lavande, njenoj žetvi i destilaciji. Destilacijom lavande gospodin Zlatko dobiva eterično ulje i hidrolat, a oba proizvoda koristi u svojoj prirodnoj kozmetici: kremama za lice, sapunima, krutim šamponima, balzamima za usne i melemima.

Među proizvodima se nalaze i bočice s eteričnim uljem i hidrolatom lavande, čajevi te vrećice punjene suhim cvjetovima lavande.

Tijekom ovog tematskog posjeta naši STEMfluenceri su naučili puno o ljekovitim svojstvima bilja koji pomažu u ublažavanju mnogih bolesti i tegoba poput astme, alergija, migrene, artritisa i dr. Mladi kemičari su nadopunili svoje znanje o proizvodnji krema i balzama za usne te naučili kako se procesom saponifikacije mogu dobiti sapuni.

Za kraj obilaska učenici su se počastili ukusnim keksima s lavandom koje im je ispekla gospođa Magda, supruga gospodina Zlatka te su obišli polje lavande u kojemu je priča obitelji Čandžar započela.

Obitelj Čandžar je učenicima za uspomenu poklonila mirisne vrećice lavande, a u ime Turističke zajednice Ivanić-Grada učenici su dobili sjeme lavande koje će uzgojiti u novoizgrađenom školskom STEM vrtu.